close

Politica

Analiza apolitica pe evenimente politice. Diagnostice si tratamente. 14.08.2018

Booon! Deci, apolitica cum este si trebuie sa ramana Sanatatea (mai putin UMFistanul cel pururea stapanitor si glorios), ce am aflat noi din balamucul turbulent al ultimelor zile (si nopti) din 10 august incoace?! Ce avem noi aici, vorba urmatorilor vizionari: Toma Caragiu, Dem Radulescu si Puiu Calinescu – “BD la munte si la mare”?! https://www.youtube.com/watch?v=6PF9Si-2jtg.

Avem asa: indiferent ca ai fost civil sau jandarm in uniforma sau jandarm in civil sau civil cu grade 🙂 ai aflat un fapt fabulos, ai aflat ce va uneste pe toti. Faptul ca, atunci cand se intmpla belele toti ajungeti intr-un singur loc: LA SPITAL! Repetam in cor? LA SPITAL! Nu la banca, nu la biroul primului-ministru, nu la Ministerul Sanatatii, nu la Casa de Asigurari, nu la Parlament, nu la club, nu la plaja, ci ….repetam in cor…LA SPITAL! Lamuritor?!

Ei,dar ce sa vezi? SPITALUL e doar o cladire. Ea nu te face bine, nu te trateaza, nu iti face investigatii clinice si paraclinice, nu te coase, nu te opereaza, nu – nimic! Revelatie, dragii mei batausi si batuti, vinovati si nevinovati deopotriva!  Acolo trebuie sa fie….cine?! Nu aud! A, da, publicul din spate: doctorii! Bravo! Stiam eu ca sunteti destepti! Deci, doctorii trebuie sa fie.

Cum sa fie ei?! Pai, inainte de orice, trebuie sa fie. Adica, sa fie platiti si nu ca acum precum niste gainari din occident (cu exceptia a 3-4 specialitati), ci asa cum credeti ca voi trebuie sa fie platit cel/cea care va scapa vietile, care va redau familiilor, care va repara de la cea mai mica rana si pina la cel mai grav traumatism. Adica exact asa cum voi insiva va autoevaluati sanatatea si vietile, in modul cel mai pragmatic si economic.

Doamna clasa politica a spus la distinsu’ domnu’ poporu’ cum ca s-au marit salariile la medici, iar domnu’ popor a crezut duda asta si a jubilat maraind amenintator catre intreg personalul medical cu elegii gen: “Ba, va platesc din banii mei, sclavilor!” (real saying). Nu,nu, nu asa, ca faceti buba, sclavii astia pleaca si va operati singuri…va puneti singuri perfuzii si va veti face singuri tomografiile. Cata vreme un medic cu maxim de scoala si experienta din Romania este platit mai putin decat un rezident incepator din Occident, vor continua sa plece. Cata vreme sistemul ramane feudal (deci, oricum, avansat fata de maniera tribala in care sunt recrutatii demnitarii in prezent), vor pleca. Atata vreme cat destui dintre cei ajunsi la spital castiga mai mult decat medicii care le scapa viata lui, a copilului lui/ei,  a parintilor si prietenilor, sotului si sotiei, etc – o sa va operati singuri, nu e departe vremea. Jandarmii vor fi la fel de prezenti. Iar astia de acum sunt pisoi: se poate si mai si.

Sa presupunem prin absurd (!!!) ca doctorii ar fi platiti la valoarea lor sociala reala, la valoarea valorii lor reale, la valoarea vietii voastre adica. Ce sa faca cel mai bine platit doctor, daca nu are decat manutele lui? Sa va opereze cu unghiutele, fie ele chiar si perfect sterilizate? Sa si le ascuta inainte de fiecare operatie, astfel incat sa nu va doara incizia?! Sa va adoarma cu cantece de leagan, precum bunica? Nu cumva ii trebuie dotare cu echipamente medicale, nu cumva ii trebuie materiele sanitare de calitate si in cantitatea suficienta pentru propria Dvs sanatate, nu cumva ii trebuie gama potrivita de medicamente sau reactivii de laborator sau CT-ul sau RMN-ul cu care sa investigheze sanatatea Domniilor voastre, starea prezenta si parcursul spre vindecare?

Ei, dragii mei, dar cel mai bine platit doctor din lume cu cea mai moderna si completa dotare ce ar face cu iubitul Dvs corp si cu iubita Dvs viata, daca este fara scoala, daca nu are training de calitate, temeinic si periodic? Daca nu are acces la informatia contemporana si la practica asezata? Va convine sa isi faca trainingul pe distinsa Dvs persoana? Sa experimenteze , sa invete in acest mod, pt ca altfel nu si-a permis pina acum?! Trainigul medical ar trebui sa fie never ending story. Ori, in Romania, el nu exista. Nu va ingrijoreaza, nu? Perfect! Cand la masinuta Dvs scumpa faceti buba, puneti la bataie timp si resurse semnificative pt a gasi cel mai bun mecanic. Cand buba e a persoanei proprii, mergeti la SPITAL, care si cum o fi….sa nu ziceti ca nu v-am spus. Doar cu o constructie sanitara coerenta, antrenata, unitara – va veti putea asuma mersul la orice SPITAL, la orice ora din zi si din noapte, fara teama si cu incredere.

Sa presupunem ca medicul e si platit, si antrenat si are tot ce ii trebuie ca sa iti salveze viata ta si a copiilor tai si a parintilor tai, popor. Ti-ai pus vreodata problema cum se face selectia inversa si adversa a competentei in spitale? Cum ajuns toti neavenitii sefi de sectii, de clinici, de spitale? Ti-ai pus problema ca simpla existenta a unui manager imbecil la spitalul la care ajungi tu te va ucide? Sau ca prezenta unui impotent sef de clinica sau a unuia instabil; psihic sau a unuia mai prost decat toti subordonatii lui te va ucide intr-o zi, popor?! Daca vrei miting, popor, fa unul pe zi in fata fiecarui spital pina toata pleava asta care te va ucide prin prostie si incompetenta va pleca. Te asigur ca jandarmii nu vor interveni. Fa cate un miting in fata fiecarei case de asigurari judetene de sanatate unde adasta dihaniile cele-de-laptop-grabnic-vatamate si care iti risipesc banii tai, bani care te-ar putea salva la nevoie. Fa miting la Casa Nationala, popor si scoate de acolo dihaniile cele mari, fiarele cele cu multe capate care scot flacari pe nas cand incearca cineva sa ii traga la raspundere, nici DNA-ul nu a reusit decat sa stranute in fata lor si nimic mai mult. Arata-ti forta , popor! Vezi cum sunt numiti demnitarii din Sanatate, cei ce fac sau nu fac legile care sa permita curgerea fireasca a lucrurilor spre salvarea vietii tale, a copiilor si parintilor si iubitilor tai! Fa miting pina pas cu pas, punctual si planificat, te vei salva. Fii destept si pragmatic, popor. Asigura-ti viata, viitorul si spatele in caz de necazuri planificate sau nu.

Astfel incat, popor roman, vezi ca asta cu mitingurile nu se face asa, amatoriceste. Apuca-te, popor, si fa inainte ORICE STII si ORICE POTI ca sa ai un sistem medical excelent cu medici motivati, antrenati, cititi , odihniti si empatici INAINTE sa te apuci de mitinguri politice. Fa miting pt Sanatatea tarii, a ta personala si a copiilor tai , inainte sa sa faci orice altceva. Fii pragmatic, lasa emotiile induse feisbucistic. Cu o Sanatate apolitica si perfect functionala iti vei putea permite apoi si luxul (sau riscul, ma rog) de a face si alte mitinguri, pt orice cauze iti vor trece prin minte sau pe care altii ti le vor pune dinainte. Fii lucid si pragmatic, popor roman. Altfel, nimeni nu va plange dupa tine…nu te iluziona. Da, am vazut, sunt tot felul de pseudopoliticieni de duzina care ba plang impreuna cu prietenii lor la mitingul PSD, ba plang la mitingul anti-PSD, dar tine minte, popor: nu plang de mila ta si te vor calca si ei pe cap la randu-le. Toti mint. Doar moartea nu minte, moartea din ghearele careia te vor scapa doar medicii si personalul medical care ii ajuta in munca asta ca ne-alta. Tine minte, popor, cum paramedicii si pompierii trimisi sa te salveze pe 10 august nu aveau masti de gaze si cum din cauza asta le era la fel de rau ca si tie si nu puteau sa iti mai acorde primul ajutor, desi s-a stiut ca se vor utiliza gaze si nu uita ca gazele sunt mai grele decat aerul si ca era esential ca ei sa ajunga cumva la tine si sa te scoata repede din zona contaminata, pentru ca odata cazut….gazele sunt mai grele decat aerul,da?! Ai aplaudat cand s-au cumparat din banii tai la preturi “simpatice” sute de ambulante,dar ca nu s-au cumparat masti pentru ca astia sa vina dupa tine, popor…ai aflat abia acum. Si dupa ce ai aflat, ce faci?! Practic, punctual?

Deci, domnu’ popor, domnu’ guvern, domnu’ parlament, doamna clasa politica – deschideti-va ochisorii aia carpiti de somnu’ milenar din care nici macar imnul national nu reuseste sa va trezeasca. Pentru ca in absenta celor de mai sus, totul demonstreaza ca nu va iubiti pe voi, nu va iubiti copiii, parintii, nu iubiti generatiile ce ies din voi insiva ca sa va duca numele si sangele peste ani.

Pina atunci degeaba aglomeratii, mitinguri, cafteala, din astea…Nu va scapa nimic de ura de sine pe care o aveti built-in. Nu va puteti iubi tara cata vreme va urati pe voi insiva atat de amarnic. Atat de amarnic incat medicii de familie ai tarii voastre depun dosare de angajare ca…brancardieri.