close

Lăsați Articolul 5 din Tratatul NATO, ala poate fi interpretat astfel incat sa devina o gluma. Sa aruncam o privire, însă, pe Articolul 8:
„Fiecare parte declară că nici un angajament internațional, aflat în prezent în vigoare, între aceasta şi oricare dintre celelalte părţi sau un stat terț nu este în contradicție cu prevederile prezentului tratat şi se obligă să nu îşi asume nici o obligație internaţională care ar fi contrară acestui tratat.”

Intrebarea la care nu stiu sa imi raspund ar fi: statele membre nu pot semna nimic/niciun fel contracte economice avantajoase dacă acestea intră în conflict cu tratatul Alianței?!

Ei, acum sa citim mai departe sa vedem cine si ce înseamnă, la temelie si in mod serios NATO, unde se depun si unde se aproba membership-ul, conform Articolului 10: „Orice stat astfel invitat poate deveni parte la prezentul tratat, în urma depunerii la Guvernul Statelor Unite ale Americii a instrumentului său de aderare. Guvernul Statelor Unite ale Americii va informa fiecare parte în legătură cu depunerea fiecărui instrument de aderare.” Adica, oare, decizia restului membrilor Alianței este cumva…pur decorativa, cam cum si-a pus Bula bunicii in geam, doar ca sa ii vada postașul si sa le mai aducă pensia?!

Ce vreau sa zic: decât sa ii dam înainte cu gura plina de geopolitici unsuroase, sa ne uitam in calendar. Tratatul NATO este din 1949. Cati v-ati născut in 1949 din cei care citiți aici?! Nu ar trebui cumva sa il actualizam, măcar la 2025?! Întreb, nu dau cu parul.

Leave a Response