close

Ba, baieti, ce facem, că e groasa, dragi supusi?! se intreba pierdut în propria-i memorie incerta  Marele Sef.

Sefu’, lasati, că mi-a venit mie o idee…stiti că noi, dragii Dvs supusi, tot tribul, cam iubim statul cu popoul în doua luntri,așa e? zise lacheul, rasarind din spatele colibei de vara si privindu-l viclean pe Marele Sef.

Ceee iiideeee?!

Pai, stapane al tarii noastre atât de educate, da-mi voie: e adevarat că se cam topeste ca ceara de la fata focului, cum zice popii, puterea pe care ne sprijiniram până acum?! Se misca lucrurile ceva de speriat, stapane, iti zic, nici nu mai stii dacă minciunile pe care suntem programati sa le spunem seara mai sunt valabile dimineata, parol! Ti se face și frica!

Ihi! facu stapanul celui mai viteaz dintre traci popor și urmas la tron al lui Fane Babanu’, Mishu Viteazu’, Vladut cel Iute la mânie și Dibaci la Teapa, al lui Cuza, dar mai ales al rudei sale după neam, Carol dintaiul…. Ihim! Credeam că voi sta linistit la palat până la final, că doar ce am invatat cateva fraze și pareau suficiente,dar uite că nu e așa…ne vin mereu alte texte de la regizori.

Sefu’, v-am zis, buci mari sa aveti, din doua motive: primo, sa avem noi unde va pupa de zor și segundo, sa puteți sta comfortabil în doua luntri, nu v-am zis că am io o idee? Trebe sa fim pregatiti de orice eventualitate, sa ne avem de-a binelea și cu ai de la Vest, și cu ai de la Est  – care or fi ei. Shefu’, stii cum e cu politica pa geografie, că doar de aia ii zice geopolitica, nu?! Iete, cam așa e: sa nu stai nici prea aproape de foc, sa te arzi, da’ nici prea departe,că ingheti….stii ce zic?!

Asta pricep că și noi faceam focu’, zise Ganditorul. Dar cum zici sa facem?

Pai, Shefu’, io nu stiu cata vreme mai duc ulcioru’ la izvor astia din occident pe aci pe la noi, zau dacă stiu. Și noi,doara n-o sa ramanem orfani,nu? Chiar dacă pe gura bagam gargara de sus până jos prin organili noastre de presa sau ce mai facem noi sa ne convingem stapanii că stim poezia bine și că suntem în barca lor…doar că barca aia cam ia apa pe ici pe colo. Și, ca sa nu fim iar luzeri în eventualitate de ceva care sa ne cauzeze rău, io zic că e musai-musai sa ne bagam în sama și cu ailalti, stii matale care…

Cu rusii?! intreba candid luminatorul neatarnat al natiunii.

E,și cu aia, și cu ailalti de mai incolo…

Cu chinejii? Aia nu imi plac, au ochii cam prea oblici. Și sunt și cam…mici,așa.

Shefu’, lasati că oricum nu va fi nevoie sa va aplecati, sau ii urcam pe ei pe niste tabureti auriti, rezolvam. Da, și cu chinejii, și cu arabii și cu persanii, se duc multi pe fenta asta noua, stii ce zic?!

E proasta ideea ta, lacheule… pai ne omoara partenerii strategici dacă afla. Nu merge!

Shef, zise lacheul, pai nu sunt nici io prost în cap, că de aia sunt lacheul consilier de ham-ham la palat!Că doar stie toata lumea că trebuie sa ii injuram în gura mare și pe rusi și pe chineji, nu merge sa stam dupe aia de vorba cu ei. Da’…stii ce zic? Putem vorbi cu ei, fără sa vorbim cu ei.

Adica așa cum fac eu când tac, dar io vorbesc în mintea mea cu lumea, de fapt?! Adica vorbesc,dar nu vorbesc, nu? A, pai asta e simplu, imi vine manusa! De ce nu mi-o fi venit mie ideea asta prima data, ca specialist ce sunt?! Mi-ai furat cumva ideile de pe noptiera?!

Nu Shef, sunt tot acolo…de când ati inceput mandatul. Le mai sterge Tanta din când în când de praf. Da’ io altceva voiam sa zic.

Bine, dacă nu mi le-ai furat, ai dreptul sa zici. Daca ideea e buna, e a mea, clar?!

Shefu’, stii ce e aia BRICS?!

Normaaal caaaa stiuuu! Uiti că mi-am luat special nevasta tare la engleza? BRICS înseamnă caramizi, ceva de gen. Ai crezut că ma faci, fraiere, așa e?! rase cu pofta stapanul tracilor, satisfacut.

Și caramizi, raspunse lacheul, da…si așa. Da’ io zic de gasca lu’ tarile alea care vrea ele sa sparga puterea la parteneru’ nostru strategic, sa își bage banii lor la piata, sa bage pericol la dolar, din astea. Și stii de unde vine B din BRICS?

Ha,ha, da, de la caramizi, e prima litera din caramizi, nu ti-am zis?! Bai, trebuia sa îmi iau lachei mai mintosi!

Shef…B vine de la Brazilia. Pricepi? Care e frate cu rusii și cu chinejii la BRICS, astia de se tot intalnesc ei sa puna lumea la cale. Deci, cum vorbim noi cu rusii și cu chinejii? Prin mijlocirea Braziliei, e limpede? E cam departe, stiu, matale vrei și avion din ala scump, misto. Dar n-are a face, merita! Boss, urechea la mine: 

  • facem vizita de stat, vorbim cu Lula ala sa ne puna bine cu rusii, cu chinejii, cu toți de acolo, că or sa între mai multi la ceas de seara; o bagi pe aia cu acordurile comerciale, bla,bla!
  • că sa nu se prinda prea usor unii sau altii, ma-ntelegi ce zic, zicem că e turneu sud-american, mergem și la Argentina (și aia intra în BRICS, sa stii), o faci pe doamna un tangou fain, la corazon, ma-ntelegi, he,he!
  • dupe aia, dam o tura și la Chile, sa vezi și mata o tara faina, ii mai intrebam cum se desccurca ei cu cutremurele, din astea;

Ihi! Și ce ii zicem lu’ Lula sa le zica la aia din Est?

Pai, le zicem așa…sa nu creada că noi avem ceva cu ei, că noi avem și alte legaturi traditionale,dar nu prea avem incotro, că ne strange de coaie unii mai cu muschi ca noi,da’ noi nu avem dujmanie pa ei sau pa neamu’ lor, că oameni suntem cu totii, că jucam și noi piesa asta și asteptam sa treaca zavera și zurbaua și că dupe aia facem afaceri bune cu toti, ca de obicei, ii asiguram că nu punem sechestre pe averile sau proprietatile  lor, din astea, sa o dam la pace și sa stie că e mai mult gura de noi și aia e!

Ihi! Da’ ce, ei nu au aflat că ei doar gura de noi, ha,ha,ha! Da,da, imi place, o jucam p-asta cu caramizile, zi-le la toți că așa facem, sa aduca avionul ala mistoooo, mama, ce imi place!

NOTA: Acest text este un pamflet, fara nici o legatura cu persoane sau situatii din realitate. orice asemanare fiind pur intamplatoare. Nici un arici nu a fost ranit in timpul dactilografierii.

Tags : BRICS

Leave a Response